MOTO RACE TEAM-CROATIA

MOTO FORUM
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortalPortal  GalleryGallery  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Dunlop predstavlja novi Sportmax D211GP

Go down 
Autor/icaPoruka
Admin
Admin


Broj postova : 53
Join date : 21.03.2008

PostajNaslov: Dunlop predstavlja novi Sportmax D211GP   uto oľu 25, 2008 12:36 am

Nova Dunlop Sportmax D211GP je najbolja homologirana trkaća guma koju možete kupiti. Sigurno da je ovo jako hrabra izjava. Ali opravdana je brojkama; i to s puno njih. Zadnje dvije sezone Dunlopovi N-Tec radijalni slikovi i Sportmax Radial D209GP dominirali su AMA Superbike prvenstvom, osvajajući prvenstvo za prvenstvom u sve četiri klase. Sada, D211GP utjelovljuje svo iskustvo i tehnologiju koju je Dunlop kroz vrijeme skupljao.


Višekomponentni N-Tec osvojio je AMA paddock 2006-te, kada su njegovom zaslugom počela zamjetno padati Superbike i Superstock vremena na treninzima i utrkama. Početkom sezone 2007. Dunlop je svoje N-Tec gume isporučio svim svojim tvorničkim, satelitskim i privatnim timovima. Rezultat je bio izuzetan:


- U 19 AMA Superbike utrka, vozači na Dunlopu pomeli su svaki podij i uzeli sva top 10 mjesta osim jednog (189 od 190 mogućih)


- U 10 AMA Supersport utrka, Dunlopovi vozači uzeli su 80% podijskih pozicija (uključujući i 5 puta kompletni podij), te 66% top 10 pozicija.


- Sveukupno, u 4 AMA klase, Dunlopovi vozači uzeli su 84% podijskih pozicija te 77% top 10 pozicija.


Kada se radi o gumama, AMA prvenstvo je vjerojatno jedno od najjačih prvenstava koje se bazira na serijskim motociklima. Prvo, uzmite u obzir da u vozači iz vrha jednako talentirani kao i najbolji vozači iz svijeta. Slijedeće, američke staze imaju sve: strašno brzi dio ovala u Daytoni, dugačke ravnice kao Road America, dugačke i brze zavoje kao Miller Motorsport Park, te stani-kreni zavoje koji definiraju američko brzinsko prvenstvo. Sada ubrojite činjenicu da AMA ne nalaže korištenje monogume, što znači da Dunlop i ostali gumari na staze dovlače najbolje što imaju. Kada sve zbrojite - najzahtjevniji vozači na najzahtjevnijim stazama i slobodan izbor guma... uspjeh N-Teca postaje još upečatljiviji.Novi Dunlop Sportnax
D211GPAli došla je i 2008., a s njom i novi D211GP. Sa dokazanim dizajnom i konstrukcijskim obilježjima N-Teca, D211GP je sada dostupan vozačima diljem svijeta. Sada je samo pitanje vremena kada će vozači na D211GP zauzeti podije u Americi, ili bilo gdje u svijetu.


Povijest razvoja
Da bismo razumjeli konstrukciju višekomponentnog D211GP-a, pogledajmo razvoj N-Teca, od prvih prototipova kada se taj dizajn stražnje gume prvi puta pojavio na sceni krajem 2003. godine u AMA Superbike-u. Odmah početkom 2004. počelo je testiranje velikog broja konstrukcija karkase, materijala i smjesa, koje su nakon toga išle na procjenu. Uz pomoć dobro uhodane Dunlopove metodologije za prikupljanje podataka, napredak je bio brz. Već 6. lipnja 2004. 17-inčni Dunop N-Tec osvojio je svoju prvu pobjedu, uz pomoć Tommy Hayden-a i njegovog ZX-10R-a. Kasnije te godine, u rujnu, Mat Mladin ruši vlastiti rekord u Road Altanti na svom GSX-Ru 1000 sa 16,5-inčnim N-Tecom. Slijedila su poboljšanja kroz 2005-u, da bi u 2006. svaki tim kojega je Dunlop potpomagao, koristio N-Tec gume.


Razvoj N-tec zadnje gume bio je Dunlopov najkompleksniji pothvat do sada. Proizvesti besprekidno namotanu, višekomponentnu gumu koja će kroz utrku konstantno izdržati brze krugove bio je veliki izazov. Na pozitivnu stranu, radijalno konstuirana karkasa od sintetičke trake (nylon) prekrivena sa dva najlonska pojasa i besprekidno namotan gazni sloj od aramidnih vlakana donjeli su vrhunsku stabilnost na ravnom, eliminirali rast gume u opsegu i dozvolili gumi da radi na nižoj temperaturi. Loša strana je bila promjena osjećaja kada bi vozač prešao iz uspravnog položaja u puni nagib i nazad u usporedbi sa prijašnjim Dunlop gumama. Nakon uzimanja u obzir tucet varijabli, Dunlop je "tunirao" karkasu svake veličine varirajući kut pojaseva prema sloju karkase kako bi promijenio čvrstoću bokova gume, što je donjelo sve važno pouzdanje vozačima koje je jako potrebno u prebacivanjima. Materijali karkase su također razmatrani, kako za osjećaj u vožnji, tako i za otpornost prema stresu i temperaturi. Inžinjeri su pomno birali između nylona, Kevlara, ryona, polyestera, PET-a, PEN-a i POK-a, te izabrali materijal koji je bio najbolji za taj posao.


Važna i često previđena značajka N-tec gume je njeno heksagonalno ležište. U usporedbi sa okruglim ili kvadratnim ležištem, Dunlopovo heksagonalno čelično ležište daje bolji osjećaj vozaču kada se približava svom limitu u nagibu. Ta kvaliteta se često naziva "predvidljivost" i postala je obilježje Dunlopovih trkaćih guma.


Višekomponentna tehnologija obilježje je N-Tec guma koje su došle i prije D211GP, a Dunlopova pozamašna ekspertiza na tom polju (prva višekomponentna guma upotrebljena je još 1993. godine u klasi 500GP) bila je razlog zašto su N-Tec gume tako brzo prihvaćene od strane tvorničkih teamova. Prve višekomponentne N-Tec gume - serije 3000- udružile su dvije komponente koje su tvorile tri zone na gaznom sloju. U toj seriji su bila izvučena tri duboka pojasa smjese u jednodjelni gazni sloj, sa dva "radna" pojasa smjese smještena na svaku stranu od centralnog, "visoko modularnog" sloja. Središnji sloj bio je dizajniran da radi na nižoj temperaturi, specijalno za stabilnost na ravnom, te dobre performanse tijekom ubrzanja i kočenja.


Nakon predstavljanja serije 3000 N-Teca početkom 2007., Dunlop je predstavio seriju 6000. Sa ovom serijom Dunlopovi inžinjeri unjeli su značajne promjene u procesu proizvodnje koje je predstavila serija 3000. U seriji 6000 ponovno imamo "radni sloj" i "visoko modularni sloj" u jedinstvenom sloju, ali ovaj puta sa zaokretom u fabuli. "Visoko modularni" sloj se sada proteže od ruba do ruba gume, ali na površinu gaznog sloja izlazi samo na sredini, te dolazi do izražaja kada je motocikl više-manje u uspravnom položaju. Bočni slojevi, tj. "radni sloj", se opet nalaze sa svake strane centralnog sloja, ali za razliku od serije 3000, oni ne idu u dubinu. Postavljanjem tvrđeg sloja ispod bočnih, mekših slojeva, Dunlop je povećao stabilnost gaznog sloja, smanjio mu temperaturu, poboljšao izdržljivost te sveukupni osjećaj vozača. Rezultati su došli odmah, sa vremenima po krugu koja su pala i ostala konstantna kroz cijelu utrku. Vozači su primjetili konstantniji osjećaj kroz duižinu utrke.


Uspjeh serije 6000 rezultirao je izborom te tehnologije za proizvodnju prednje D211GP, te kasnije u godini nagovijestila seriju 7000, tehnologiju izabranu za proizvodnju zadnje D211GP.


Rođenje D211GP
Stražnja D211GP

Dunlopovi inžinjeri su sa serijom 7000 krenuli u potragu za stabilizacijom bočnih strana kako bi poboljšali performanse u nagibu. David Watkins, Dunlopov manager za moto utrke u centrali u Birminghamu, tvorac N-Teca kaže:


"Sa serijom 6000 otrkili smo da bočne smjese najbolje rade u području gdje su stabilizirane od strane visoko modularnog dijela blizu sredine gume. Također smo znali da viskoko modularni pojas, koji prolazi ispod bočnih pojaseva gume daje značajnu stabilnost i doprinosi duljem trajanju gume u usporedbi sa serijom 3000. Odatle je bio logičan korak predstaviti visoko modularni potporni sustav kako bi se još više stabilizirali bočni pojasevi prema rubu gume."


Watkinsov team inžinjera redizajnirao je donji "visoko modularni" sloj tako da je trokutasti donji sloj uzdignut radijalno prema površini do točke koja raspolavlja bočne slojeve mekše komponente. Gledano u presjeku, vrh izgleda kao izvrnuta truba; širi na dnu, te se sužava kako se penje prema vrhu gaznog sloja, što ustvari stvara dvije bočne grip zone na svakoj strani gume. Team tvoraca neformalno ovu gumu zove "tru-tech", opisujući ju kao prvu gumu koja koristi sedam zona gaznog sloja: visoko modularni sloj na sredini i dva bočna grip sloja na bokovima gume, razdvojena trokutastim nosećim slojem.
Testirana u vatri AMA utrkivanja, serija 7000 N-Teca bila je još jedan divovski korak naprijed. Svaki aspekt izvornog N-Tec dizajna je pobljšan: stabilnost, prebacivanje, osjećaj i izdržjivost. Naravno, kako i Watkins ističe, višestruke zone gaznog sloja same po sebi ne tvore uspješnu gumu.


"Fizičko sparivanje komponenti i na karkasu je iznimno važno za osjećaj i povratne informacije koje vozač osjeća. Možete imati iznimno dobro dizajniranu karkasu, materijale i smjese, ali ako ne možete uvijek duplicirati konstrukcijsku metodologiju u uvjetima proizvodnje, to vam ne služi ničemu."


"State of the art" proces proizvodnje N-Teca omogućuje da svaka pojedina guma bude zasebno "podešena". Bočni zidovi mogu biti tvrđi ili mekši, a smjese se mogu mijenjati sve odjednom. Zahvaljujući tome, u vrlo malo vremena Dunlop može proizvesti N-Tec gume koje će izdržati mukotrpne uvjete ultra brze Daytone ili preživjeti deranje guma na stani-kreni California Speedwayu.


N-Tec serija 7000 služi kao polazna točka za D211GP. Prateći istu konstrukciju i smjese fino podešene u razvijanju za utrke, proces proizvodnje D211GP garantira da sve i jedna guma podlježe Dunlopovim rigoroznim standardima. U biti je prijelaz bio toliko gladak da su prve D211GP bile dostupne timovima i prije roka, već u Prosincu 2007. na testiranju guma u Daytoni.


Prednja D211GP

Prednja D211GP dijeli mjesto pod reflektrom sa stražnjom D211GP. Ovo je Dunlopova prva višekomponentna prednja guma za serijske motocikle. U kombinaciji sa tehnologijom serije 6000, korištene 2007. za stražnju gumu, prednja D211GP koristi i radijalnu konstrukciju sa dva aramidna pojasa na karkasi. Tanki visoko modularni sloj nanesen je ispod ova dva pojasa u svrhu prigušenja sila prenesenih od aramidnih pojaseva do karkase prilikom jakih kočenja. Kako bi se još više stabiliziralo upravljanje pri punim nagibima, traka visoko modularnog sloja omotana je oko heksagonalnog ležišta te se nastavlja u bočne zidove gume.


D211GP Gazni sloj

D211GP predstavlja i novi gazni sloj, na kojem se pažljivo položeni utori konstantno podudaraju sa silama koje prolaze kroz gazni sloj gume tijekom vožnje u zavoju. D211GP ujedinjuje poboljšane longitudinalne elemente u sredini gaznog sloja za bolje performanse na mokroj pisti te se razlikuje od D209GP po rožnjacima koji se vide u utorima.

D211GP je izvanredno postignuće koje donosi Dunlopovo iskustvo na stazu manje od godinu dana nakon što su se prvi pred-produkcijski prototipovi našli na stazi. Svojom mogućnošću da da izvanredan grip i osjećaj, te da vrti brze kurgove od početka do kraja utrke, D211GP je sljedeći veliki korak u dizajnu trkaćih homologiranih guma. A i sigurno će otežati život svojoj konkurenciji.

A sada malo o stanju kod nas. U prvom dijelu godine kod Dunlop zastupnika bit će dostupna i stara D209GP izvedena u N-Tec tehnologiji. Nova dimenzija, 200/55-17 za sada nije dostupna, te nažalost nema informacija kada će biti dostupna. Što se tiče cijena, nova D211GP trebala bi biti skuplja 15% (stražnja guma), do 25% (prednja guma) od prošlogodišnje D209GP izvedene u PAF tehnologiji. No, na lageru se nalazi i ograničena količina prošlogodišnje D209GP po prošlogodišnjim cijenama.


Nažalost, očekuju se problemi sa isporukom svih željenih smjesa i količina kao i proteklih godina zbog ograničenih tvorničkih kapaciteta i prioritetnih kupaca (kap što su veliki teamovi), osobito sa stražnjom gumom. Stoga, topla preporuka svima koji imaju jasno definirano potrebe, nabavite gume dok ih još ima na lageru kako bi uvoznik mogao ispoštovati rokove isporuke.

I za kraj, donosimo novu tablicu smjesa, tek toliko da Vas još malo zbunimo Smile
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://motoraceteamcroatia.justgoo.com
 
Dunlop predstavlja novi Sportmax D211GP
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
MOTO RACE TEAM-CROATIA :: GARAŽA :: Tehnika,servisi,dijelovi,dodatna oprema i dr.-
Forum(o)Bir: